T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / MERKEZ - Aysel-Selahattin Erkasap Sosyal Bilimler Lisesi

Kerim Vural: "Ülkemiz kültür beşiğidir."

Kerim Vural: "Ülkemiz kültür beşiğidir."

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü projesi Oku-yorum, Yazı-yorum projesi etkinliklerimiz devam ediyor. Mehmet Kaplan'ın Kültür ve Dil kitabını değerlendirmek için davet ettiğimiz Kütahya Folklor Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Kerim Vural; Kütahya'nın tarihi, değerleri, kültürü hakkında öğrencilerimizle sohbet etti. Ülkemizin kültür beşiği olduğunu vurgu yapan Kerim Vural, genelde Türk kültürünün özelde de Kütahya'nın önemli kültürel değerlere sahip olduğunu belirtti: " Ülkemiz bir kültür beşiğidir. Ev sahipliği yaptığı 16 milletten kalan değerlerine sahip çıkmıştır. Kütahya'da, kültür bakımından çok zengin bir şehirdir. Gerek tarihî açıdan gerek sanat açısından birçok önemli ögeye ev sahipliği yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Kütahya denilince akla çini gelir. Çini Kütahya'nın mihenk taşı kabul edilebilir. Ama sanat Kütahya için sadece çiniden ibaret değildir. Ilıcaları, kaplıcaları, gezekleri ve mimarîsi kültürünü zenginleştiren temel unsurlardandır. Gezek kültürü günümüzde hâlâ devam etse bile eski önemini, gerçekliğini ve samimiyetini yitirmiştir."

Kendisinin 39 yıllık eğitimci olduğunu ve dünya kültürlerini yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirten Kerim Vural, UNESCO'nun tescil ettiği maddi kültürel mirasıyla Kütahya kültürünün gençler tarafından yakından tanınmaya ihtiyacı olduğunu belirterek şunları ekledi: "Halk arasında Hisar olarak da bilinen Kütahya Kalesi Kütahya tarihinin en heybetli şahididir. Tam 72 burcuyla Türkiye'nin 3. büyük kalesidir. Kütahya için hamam kültürü de önemlidir. Eskiden neredeyse her mahallede bir hamam bulunurdu. Ne yazık ki hepsine sahip çıkamadık. Kütahya'da yaşayan neredeyse herkesin bildiği üzre Yoncalı şifa Ilıca sefadır. Bilimsel olarak da Yoncalı'da bulunan suların şifalı olduğu kanıtlanmıştır. Ama bu da kaybetme eşiğinde olduğumuz değerlerimizden birisidir. Kültürümüze, tarihimize, kültürel özelliklerimize daha bağlı kalmalı, onları küçümsememeli, değiştirmeden sahip çıkmayı başarmalıyız."

Kerim Vural; tarih, kültür, dil ve değerlerin önemine dikkat çektiği kısa konuşmasından sonra öğrencilerin Kültür ve Dil kitabından hareketle sordukları soruları yanıtladı.

23-12-202223-12-202223-12-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.12.2022 - Güncelleme: 23.12.2022 12:16 - Görüntülenme: 183
  Beğen | 0  kişi beğendi